Φιλόσοφοι - Ποιητές - Ιστορικοί


Ψάπφα - Ωλήν
Ψάπφα: ή Ψάπφω. Αιολικός τύπος του ονόματος Σαπφώ.

Ψάων: Έλληνας ιστορικός από τις Πλαταιές, που άκμασε κατά τους χρόνους των διαδόχων. Έγραψε κατά τον Διόδωρο ιστορία των μακεδονικών χρόνων, συνεχίζοντας τον προγενέστερο του ιστορικό Δίυλλον τον Αθηναίο, από τον θάνατο της Κασσάνδρας (297 π.α.χ.χ.). Από το έργο του Ψάωνος διασώθηκαν κάποια αποσπάσματα.

Ψευδοκαλλισθένης: Με αυτό το όνομα φέρεται στην γραμματολογία ως ο συγγραφέας της περί του Μεγάλου Αλεξάνδρου φανταστικής ιστορίας, η οποία αποδίδεται στον στρατηγό του Αλεξάνδρου Καλλισθένη, κατά άλλη λατινική μετάφραση σε κάποιον ιστορικό Αίσωπο. Ο πρώτος πυρήνας της ιστορίας αυτής γράφτηκε πιθανότατα κατά τους χρόνους των Πτολεμαίων στην Αλεξάνδρεια, έπειτα αναπτύχθηκε, διαμορφώθηκε και διασκευάστηκε κατά τον 3ο αιώνα και πήρε μεγάλη διάδοση μέσω των μεταφράσεων σε πολλούς άλλους λαούς. Εκτός της λατινικής μετάφρασης που αναφέρθηκε παραπάνω, είναι γνωστές η συριακή, η αρμενική και άλλες διάφορες ελληνικές παραλλαγές.

Ψευδολουκιανός: Με αυτό το όνομα χαρακτηρίζονται τα στον Λουκιανό τον Σαμοσατέα αποδιδόμενα ψευδεπίγραφα έργα, που γράφτηκαν κατά νεώτερες ενδείξεις από άλλους συγγραφείς. Από αυτά τα σπουδαιότερα είναι: ο μεσαιωνικός διάλογος "Φιλόπατρις", που ανήκει σε ομώνυμο σοφιστή, "Μακρόβιοι", επίσης έργο άλλου σοφιστή επί Τιβερίου, "Χαρίδημος", "Α κυών", που αποδίδονται στον ακαδημαϊκό Λέοντα, "Νέρων" στον Φιλόστρατο, "Λούκιος ή Όνος", αποδιδόμενο στον Λούκιο τον Πατρέα, "Ιππία", "Μένιππος", "Κυνικός", που είναι επίκριση των αντικυνικών ιδεών του Λουκιανού, "Περί Αστρολογίας", άγνωστου συγγραφέα αλλά όχι του Λουκιανού.

Ωλήν: Προομηρικός ποιητής, που ανήκε στον κύκλο των καλούμενων ιερών αοιδών. Ήταν αποκλειστικός αοιδός και υμνωδός της λατρείας του Απόλλωνος, η δε παράδοση ανάγει την καταγωγή του στη Λυκία, από την οποία προήλθε η λατρεία αυτού του Θεού. Ο μεταγενέστερος δελφικός μύθος που αποδίδεται στην ποιήτρια Βοιώ, τον θεωρεί, κατά την μυθική παράδοση του Απόλλωνος, καταγόμενο από τους υπερβορείους και ιδρυτή του μαντείου του Απόλλωνα στους Δελφούς. Ο Ωλήν θεωρείται εφευρέτης του εξαμέτρου. Κατά τον Ηρόδοτο έγραψε ποικίλους ύμνους στον Απόλλωνα, που εναπόκεινταν στο μαντείο των Δελφών και περιείχαν παραδοξότατες μυθολογικές παραδόσεις και διηγήσεις των Θεών, οι οποίες κατά τον Παυσανία, ήταν οι πιο αρχαίοι και τραγουδιόντουσαν και στη Δήλο. Από τον Σουΐδα και τον Ησύχιο αποκαλείται ο Ωλήν Δυμαίος, Υπερβόρειος ή Λύκιος και κατά την ποιήτρια Βοιώ πρώτος "τεκτήνατο αρχαίων επέων αοιδάν". Εκτός των ύμνων φέρεται πως συνέγραψε και νόμους, δηλαδή άσματα με στερεότυπη μελωδία.

Επιστροφή στον οδηγό