ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΘΕΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΘΕΟΥ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΩΝ ΛΑΩΝ (Asatru)


Aegir : θεός της θαλάσσης

Baelder : υιός του Όντιν και της Φριγκ, ηλιακός θεός αντίστοιχος των θνησκόντων κι ανασταινόμενων Άδωνι, Βάαλ, Όσιρι κ.λπ. της Ανατολικής Μεσογείου. Θεός του Φωτός και της διαρκούς, κυκλικής Παλιγγενεσίας.

Braegi : υιός του Όντιν και της Φριγκ, Θεός της Ποιήσεως και της Λεξιπλασίας, των Τεχνών και της Μουσικής, εφευρέτης της άρπας και προστάτης των τρεχούμενων υδάτων και των πηγαδιών.

Forseti : υιός του Μπάλντερ και της Νάννα, Θεός της Δικαιοσύνης, της Λογικής, των Νόμων και της Ειρήνης.

Freyr : αδελφός της Φρέγια, ηλιακός θεός της Αφθονίας και του Φαλλού, της σαρκικής επαφής και της Ευτυχίας, της βροχής και της βλαστήσεως, επιστάτης των όρκων και χορηγός δυνάμεως στους πολεμιστές της ώρα της μάχης.

Heimdall : υιός του Όντιν, Θεός της Παιδεύσεως και της Τελετουργίας, κύριος των Ορίων, φρουρός και φύλακας των διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στον κόσμο των θνητών και τον κόσμο των Θεών, μεσολαβητής ανάμεσα στον κόσμο Asgard και τον κόσμο Midgard, γεννήτωρ των ανθρωπίνων φυλών και τάξεων.

Hod : υιός του Όντιν και της Φριγκ, τυφλός Θεός, πρώην πρωταθλητής της τοξοβολίας, αλληγορία της ετησίας κυκλικής φθοράς της Φύσεως.

  Freyr

Hoenir : ο σιωπηλός Θεός της Σωφροσύνης και της καλής Διοικήσεως.

Hermod : υιός του Όντιν, Θεός της Ταχύτητος, της Αξιοπρέπειας, της Γενναιότητος και της Τιμής, πρέσβης και αγγελιαφόρος των Θεών με εκπληκτική ετυμολογική συγγένεια προς τον ελληνικό Ερμή.

Loki

Loki : Θεός της Αποπλάνησης και της Απάτης, αντιδιαμετρικός στη λειτουργία του προς τον ηλιακό Μπάλντερ, κύριος των σεισμών, των πυρκαϊών, των χαοτικών καταστάσεων και της ωμής εκδίκησης.

Mimir : Θεός της Μνήμης και της Συνέσεως.

Njoerd : Πατέρας της Φρέγια και του Φρέυρ, αρχαίος Θεός των Υδάτων και των Θαλασσών, προστάτης των ψαράδων και των ναυτικών, δωρητής του Πλούτου και προστάτης των ενόρκων συμφωνιών.

Odin : Ο ύπατος των Θεών Aesir, πατέρας αρκετών εξ αυτών και δημιουργός των πρώτων ανθρώπων, κύριος της Ποιήσεως, της Γνώσεως, της Εμπνεύσεως, του Πολέμου και του Θανάτου, θυσίασε το ένα του μάτι για ν’ αποκτήσει το δώρο της Προφητείας και σταυρώθηκε επί εννέα ημερόνυκτα πάνω στο Δέντρο της Ζωής για να κερδίσει σε αντάλλαγμα για λογαριασμό των Θεών και των ανθρώπων τη γνώση των Ρούνων.

Ο Όντιν καθισμένος στο θρόνο του, κρατώντας το αλάθητο δόρυ Γκούνγκνιρ. Συνοδευόμενος από τα 2 κοράκια, Χούγκιν (σκέψη) και Μούνιν (μνήμη) και τους 2 λύκους, (Γκέρι και Φρέκι).

 

Αγαλματίδιο που παριστάνει τον Όντιν

Tyr : Ο πραγματικός Αλφάδερ, ένας πολύ προγενέστερος του Όντιν Θεός του Ουρανού και του Πολέμου, τον οποίο ο Τάκιτος ταυτίζει με τον ρωμαϊκό Άρη (Mars), του οποίου οι περισσότερες ιδιότητες αφομοιώθηκαν αργότερα από τον Όντιν. Υπήρξε Θεός της Θέλησης, της Επιθυμίας και του Σχεδιασμού.

Ull : χειμερινός Θεός της Τοξοβολίας και της Χιονοδρομίας, της φυσικής ομορφιάς, του Συναγωνισμού και της Αναδείξεως.

Weland : Θεός της Μεταλλουργίας στην πρώιμη Σαξονική Παράδοση.

Ymir : Αρχέγονη θεότητα από το σώμα της οποίας αναδύθηκε ο Κόσμος.

Eir : Θεά της Θεραπευτικής.

Fjoergyn : Θεά της Ευφορίας της γης, μητέρα του Θωρ.

Tyr

Thor

Thor : υιός του Όντιν και της Φιόρτζυν, δεύτερος στην ιεραρχία των Aesir μετά τον πατέρα του, Θεός του Ουρανού, του αστροπελεκιού και των ανέμων, Ταξιθέτης Θεός που συνθλίβει με το ανελέητο σφυρί του, το Mjollnir, κάθε διασαλευτικό στοιχείο, επόπτης της τήρησης των νόμων στις ανθρώπινες κοινωνίες και πολεμικός Θεός.

Gefion : Θεά της Γονιμότητος, της Προσφοράς, της Μαγείας και της Καλοτυχίας, προστάτιδα των νεαρών γυναικών.

Gerd : θυγατέρα των Γιγάντων Γκύμιρ και Ωρμπόντα, συγκαταλέγεται ωστόσο στους Θεούς Aesir ως σύζυγος του Φρέυρ, ο οποίος συγκλονίστηκε από την ομορφιά της και της δώρισε την αθανασία.

Gullveig : κατώτερη Θεά της Αβύσσου και του Χρυσού, κάτοχος της Θεραπευτικής και Μαντικής Τέχνης.

Holda : πανάρχαια Παρθένος – Θεομητέρα, Θεά της Μουσικής, του Χιονιού και της Ομίχλης, των Λιμνών και των Πηγών.

Hel : θυγατέρα του Λόκι, Θεά του Κάτω Κόσμου.

Idun : σύζυγος του Μπράγκι, πιστή φύλακας των Χρυσών Μήλων και της Αιωνίας Νεότητος των Θεών, Θεά της Αθωότητος, της Νεότητος, της Αθανασίας και του σωματικού κάλλους.

Nanna : σεληνιακή Θεά, σύζυγος του Μπάλντερ, προστάτιδα της Καλωσύνης και των ήπιων τρόπων.

Nehallenia : ολλανδική Θεά της Μοίρας, της Αφθονίας, της Αλιείας και της Καρποφορίας γενικότερα.

Nerthus : ο Τάκιτος την περιγράφει ως Μητέρα Γή, Terra Mater. Είναι Θεά της Γής και της Γονιμότητος, της Ειρήνης, του Πλούτου, της Θαλάσσης και της Καθάρσεως.

Sigyn : σύζυγος του Λόκι, Θεά της Αφοσιώσεως και της Γονιμότητος.

Shadi : Θεά θεσμοφόρος των Σκανδιναβών, μητέρα του Φρέυρ και προστάτιδα του Κυνηγίου, Θεά της Προφητείας και της Μαγείας.

Snoetra : Θεά της Σοφίας, της Ευγενείας και της Αυτοσυγκρατήσεως.

Freyja : μεγάλη σεληνιακή θεότητα, αδελφή του Φρέυρ, Βασίλισσα των Βαλκυριών, Θεά των Μαχών αλλά και του Ερωτισμού, της Γονιμότητος αλλά και του Θανάτου, της Μουσικής αλλά και της Μαγείας, της Ποιήσεως και της Μαντικής Τέχνης, προστάτιδα των ψυχών των παρθένων.

Frigg : σύζυγος και σύμβουλος του Όντιν, αντίστοιχη στη λειτουργία της με την ελληνική Θεά Ήρα, θυγατέρα της Γής, Θεά της Βιόσφαιρας και της Γλυκύτητος προστάτιδα του εγγάμου βίου, της νομής του οίκου και της τεκνοποιίας.

Freyja

Μυθολογία : Σιφ, η Χρυσομαλλούσα 
Επιστροφή στα περιεχόμενα