Τι είναι η λιποαναρρόφηση;

lipoanarofisiΤι είναι η λιποαναρρόφηση;

Η Ελλάδα είναι η 9η χώρα στο πρόβλημα της παχυσαρκίας και του λίπους στον κόσμο. Η δημοφιλέστερη χειρουργική μέθοδος απώλειας λίπους – τοπικού πάχους είναι η λιποαναρρόφηση η οποία ανακαλύφθηκε πριν από κάποιες δεκαετίες και συνεχίζει να εφαρμόζεται, γεγονός που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητά της και την κάνει να θεωρείται σταθμός στην εξέλιξη της πλαστικής χειρουργικής.

Σε ποιες περιοχές του σώματος μπορεί να γίνει επέμβαση με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης;

Το λίπος είναι δυνατόν να αφαιρεθεί από όλες σχεδόν τις περιοχές του σώματος από τον πλαστικό χειρούργο. Με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης ο/η ασθενής έχει την ευκαιρία να υποδείξει στον πλαστικό χειρούργο τα ακριβή σημεία επιδιόρθωσης στο σώμα του και μετά από συζήτηση θα αποφασιστεί από κοινού σε ποιες περιοχές του σώματος είναι δυνατόν να γίνει η επέμβαση. Ο γιατρός θα σημαδέψει με μελάνι τις περιοχές στις οποίες υπάρχει συσσωρευμένο λίπος δίνοντας έτσι μεγαλύτερη έμφαση σε αυτές.

Ποιες είναι οι βασικές τεχνικές λιποαναρρόφησης;

Η επέμβαση με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης πραγματοποιείται με αναισθησία και εφαρμόζονται δυο συγκεκριμένες τεχνικές:

  • Η κλασσική λιποαναρρόφηση

Η τεχνική αυτή δεν έχει αντικατασταθεί μέχρι σήμερα και εφαρμόζεται με τη χρήση μιας ηλεκτρικής αντλίας κενού υψηλής πίεσης που συνδέεται με ένα μεταλλικό σωλήνα ο οποίος αναρροφά το λίπος καθώς εισδύει στο σώμα με μια ελάχιστη τομή (3 χιλιοστά). Ο μηχανισμός αυτός δημιουργεί παλινδρομικές κινήσεις και το λίπος που διασπάται μεταφέρεται σε ειδικά δοχεία. Στόχος δεν είναι να αναρροφηθεί όλο το λίπος αλλά να εξομαλυνθεί η επιφάνεια της προβληματικής περιοχής του σώματος. Έτσι λοιπόν τα θετικά αποτελέσματα για κάθε ασθενή εξαρτώνται κατά πολύ από τη σωστή κρίση και αξιολόγηση του πλαστικού χειρουργού. Μετά το πέρας της λιποαναρρόφησης ο γιατρός θα συρράψει τις οπές και ο/η ασθενής θα χρειαστεί να φορέσει για κάποιες μέρες κορσέ. Οι μέρες που παραμένουν οι ασθενείς στην κλινική εξαρτώνται από το μέγεθος της επέμβασης και το είδος της αναισθησίας.

  • Η λιποαναρρόφηση με λέιζερ

Η λιποαναρρόφηση με την χρήση ακτινών λέιζερ βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο και όπως αναφέρουν οι ειδικοί, κλινικά δεν προσφέρει κάτι περισσότερο από την κλασσική λιποαναρρόφηση. Οι ίνες λέιζερ υγροποιούν το λίπος καθώς εισχωρούν στην περιοχή και το λιώνουν. Με τη βοήθεια του μήκους κύματος του λέιζερ το δέρμα συσφίγγει βοηθώντας και στην αντιμετώπιση της πλαδαρότητας και της χαλάρωσης.

Ποιο είδος αναισθησίας κρίνεται καταλληλότερο;

Το είδος της αναισθησίας που χρησιμοποιείται ποικίλει ανάλογα με την περίπτωση και την επιθυμία των ασθενών. Αν η έκταση των περιοχών επέμβασης είναι μεγάλη ο ιατρός θα αποφασίσει αν θα γίνει επισκληρίδιος ή βαθύτερη αναισθησία ώστε να εξασφαλισθεί η ηρεμία και η χαλάρωση των ασθενών. Σε πιο ήπιες περιπτώσεις εφαρμόζεται τοπική αναισθησία και ο/η ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες σχεδόν αμέσως μετά την επέμβαση.

Πότε γίνονται ορατά τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα και η αλλαγή της εμφάνισης είναι εμφανή αμέσως μετά την επέμβαση. Το μόνιμο αποτέλεσμα είναι ορατό λίγο αργότερα (περίπου μετά από ένα μήνα) εφόσον θα έχει υποχωρήσει κάθε οίδημα και θα γίνει φανερό το τελικό σχήμα του σώματος. Το σώμα είναι ορατά πιο εμφανίσιμο και οι αναλογίες πιο αρμονικές. Πρέπει να τονιστεί ότι για να διατηρηθεί το θετικό αποτέλεσμα μιας λιποαναρρόφησης είναι απαραίτητη η άσκηση καθώς και η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή

10 tips ομορφιάς για ένα λαμπερό πρόσωπο

λαμπερό πρόσωπο10 tips ομορφιάς, που θα πρέπει να γνωρίζεις, για ένα λαμπερό πρόσωπο

1. Βάλε χρώμα
Αν η αντηλιακή κρέμα προσώπου που χρησιμοποιείς αφήνει την επιδερμίδα σου θαμπή και άχρωμη δοκίμασε αυτό: ανάμιξε την κρέμα σου με 2-3 σταγόνες από υγρό μπρόνζερ.

2. Εδώ το καλό λάδι
Αν έχεις ξηρή επιδερμίδα τα έλαια ως γνωστόν μπορούν να κάνουν θαύματα. Γι’αυτό, προσπάθησε να τα χρησιμοποιείς στην πιο αγνή μορφή τους. Μια φορά την εβδομάδα φτιάξε μια μάσκα από πολτό αβοκάντου (είναι πανεύκολο να το φτιάξεις). Ή κάνε μασάζ με μια κουταλιά παρθένο ελαιόλαδο πριν από την κρέμα νυκτός.

3. Στον πάγο
Για να κερδίσεις ένα στιγμιαίο face lift εφέ θα χρειαστείς μια παγοκύστη και έναν χυμό μήλου. Μόλις παγώσει ο χυμός πάρε μερικά παγάκια μήλου και πέρασέ τα πάνω από το πρόσωπό σου. Οι ευεργετικές ιδιότητες του φρούτου σε συνδυασμό με την χαμηλή θερμοκρασία θα σε ανταμείψουν.

4. Φάε το νερό σου
Όταν τρως φρούτα και λαχανικά πλούσια σε νερό, όπως το γκρέιπ φρουτ και το αγγούρι, το νερό διεισδύει στα κύτταρα πολύ πιο άμεσα και αποτελεσματικά. Τρία φρούτα την ημέρα και χορταστικές μερίδες από λαχανικά θα διευκολύνουν το έργο σου.

5. Σωστή σειρά
Για αισθητά αποτελέσματα και μέγιστη απορρόφηση, να εφαρμόζεις τις κρέμες σου με τη σωστή σειρά. Πρώτα αυτή με την πιο λεπτή υφή (όπως τα serum) και στη συνέχεια τις πιο πλούσιες κι ενισχυμένες φόρμουλες. Για παράδειγμα το πρωί, ξεκίνα με το serum, συνέχισε με την ενυδατική σου κρέμα και ολοκλήρωσε με την αντηλιακή φροντίδα.

6. Δέρμα μωρού
Όταν πλένεις το πρόσωπό σου απέφυγε τα σκληρά σφουγγάρια και χρησιμοποίησε μόνο τα δάχτυλά σου. Αν παρόλα αυτά επιμένεις καλό είναι να προτιμήσεις μια παιδική λούφα για νεογέννητα που θα προστατεύσει το πρόσωπό σου από πιθανά μικρο-γδαρσίματα.

7. Ανακάτεψέ τα
Αν η αγαπημένη σου κρέμα ημέρας δεν έχει δείκτη προστασίας υπάρχει λύση. Ανακάτεψέ την με μια ελαφριά αντηλιακή λοσιόν και άπλωσέ την με τον συνηθισμένο τρόπο σε όλο το πρόσωπο.

8. Διπλή καθαριότητα
Αν είσαι από τις περιπτώσεις που βάφεις το πρόσωπό σου καθημερινά θα πρέπει να αναθεωρήσεις την ρουτίνα καθαρισμού. Ξεκίνα αρχικά με ένα γαλάκτωμα ή λοσιόν ντεμακιγιάζ και στην συνέχεια πλύνε πολύ καλά το πρόσωπο με ένα αφρώδες gel καθαρισμού. Οι κινήσεις που θα πρέπει να ακολουθήσεις είναι απαλές και με κυκλική φορά από τον λαιμό προς το μέτωπο.

9. Χωρίς αλκοόλ
Περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα μπορεί να αυξήσει την λιπαρότητα της επιδερμίδας και να διευρύνει τους πόρους. Τα ίδια ακριβώς συμπτώματα μπορεί να προκαλέσει και η έλλειψη ύπνου. Γι’ αυτό ένα επτάωρο θα πρέπει να το διεκδικείς σε καθημερινή βάση.

10. Απολέπισέ το
Όταν θέλεις να πετύχεις πιο βαθύ καθαρισμό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνεις το scrub με περισσότερη δύναμη αλλά για περισσότερη ώρα. Η έντονη πίεση μπορεί να προκαλέσει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

10+1. Σαν σφουγγάρι

Αν δεν σε ευχαριστεί η υφή που αφήνει η αντηλιακή κρέμα στο πρόσωπο δεν έχεις παρά αν την απλώσεις με ένα σφουγγάρι. Διεισδύει καλύτερα και πιο γρήγορα και αφήνει την επιδερμίδα σαν μωρού παιδιού.